NME Nieuws

Wij zoeken gidsen

Wij zoeken gidsen

Bezoekerscentrum De Grote Rivieren zoekt gidsen
Bezoekerscentrum De Grote Rivieren organiseert excursies en struintochten in het rivierengebied, voor de basisschoolleerlingen van de Bommelerwaard. Zowel langs de Maas als langs de Waal wordt deze leerzame buitenactiviteit aangeboden. De basisscholen in het gebied maken hier regelmatig gebruik van.
Het uitgangspunt voor de struintochten is het ontstaan van het rivierkleigebied waarin we wonen. De struintocht is bedoeld voor leerlingen vanaf groep 5 en vindt vooral plaats in de Gamerse waard, de Breemwaard tussen Zuilichem en Nieuwaal en de Hurnse Kil.
Momenteel zijn we op zoek naar mensen die het leuk vinden om op vrijwillige basis samen met een groepje kinderen (dit kan variëren van 6 tot 12 kinderen) in de uiterwaarden te wandelen. Vanuit het bezoekerscentrum te Heerewaarden wordt voor belangstellenden een korte cursus aangeboden.
De belangrijkste voorwaarde is het leuk te vinden met een groepje kinderen de natuur langs de rivier in te trekken. In spel- en opdrachtvorm nemen de kinderen op een plezierige manier kennis van de planten en dierenwereld die daar zichtbaar is. De nadruk ligt daarbij op beleving. Er wordt o.a. gebruik gemaakt van loepjes, herkenningskaarten, grondboren en schepnetjes. Er wordt aandacht gegeven aan de zintuiglijke waarnemingen zoals zien, ruiken, proeven en voelen. De struintochten duren anderhalf tot twee uur.
Belangstellenden kunnen contact opnemen met het bezoekerscentrum te Heerewaarden.
Telefoonnummer: 0487-572831 (Angela van Mourik) of 06-18398003 (Maria de Bijl) via e-mail: educatie@bcdegrotetivieren.nl

Lees meer
Zoom: Light on small foto challenge

Zoom: Light on small foto challenge

Zoom: Light on small foto challenge?
Doe jij mee aan de Zoom foto challenge? Met de Zoom: Light on Small foto challenge ga je als klas aan de slag met een creatief lespakket waarbij je de natuur op microniveau bekijkt.
Kom op een nieuwe manier in contact met de natuur én maak hierbij kans op NIKON verrekijkers voor jouw school!
Deze challenge inspireert om aan de slag te gaan met de natuur in het klein. Want er krioelen allerlei beestjes, bacteriën en schimmels in de bodem die een essentieel onderdeel vormen van ons ecosysteem. De challenge is voor de eerste en tweede klas van middelbare scholen en groep 7 en 8 van de basisscholen.
Start- en einddatum van de foto challenge zijn:
Startdatum: 1 maart
Einddatum: 31 mei
Voor meer informatie neem contact met ons op!

Lees meer
Lente 20 maart

Lente 20 maart

Lente 20 maart
Dan begint de lente officieel. Bij lente denk je misschien gelijk aan meer zon, meer kleuren en dieren in de natuur. Voor veel dieren is de lente het moment om wakker te worden uit hun winterslaap, bijvoorbeeld de egeltjes. Een mooie gelegenheid om naar buiten te gaan met je groep op een leuke lentesafari die bij ons te boeken is!

Lees meer
Stimuleringsbijdrage lekker naar buiten

Stimuleringsbijdrage lekker naar buiten

Stimuleringsbijdrage lekker naar buiten
Per schollocatie kan maximaal € 2000,- aangevraagd worden. Dit kun je ermee doen: Lesmateriaal aanschaffen, Materialen voor een moestuin kopen, inhuur van een gastdocent of moestuincoach. Excursie naar een boerderij of tuin. Aanvraagperiode van 4 maart t/m 15 april 2024. Stimuleringsbijdrage Lekker naar buiten! | Jong Leren Eten

Lees meer
Wereld Waterdag 22 maart

Wereld Waterdag 22 maart

Wereld Waterdag 22 maart
Rondom het thema water hebben wij verschillende lessen en leskisten die gereserveerd kunnen worden zoals: Ontstaan van de rivieren, Waterlab, Klimaatexcursies in Zaltbommel, Kerkdriel en Beneden Leeuwen, leskisten: Water, drijven en zinken, Waterkoffer van het waterschap, Zuiver Water, Kikkerpad, Over de pot en de put enz.

Lees meer
Week vd schooltuin en buitenlesdag

Week vd schooltuin en buitenlesdag

Week van de Schooltuin en Buitenlesdag
Van 8 tot en met 12 april is de week van de Schooltuin en op 9 april is het Buitenlesdag. Buitenlessen leveren veel op voor het leerproces. Het blijkt dat kinderen die tijdens het leren hun lichaam gebruiken beter presteren. Door buiten te zijn ontdekken ze zelf de waarde van de natuur. Goed voor het kind én goed voor de natuur! Aanmelden voor de week van de schooltuin kan hier: Week van de Schooltuin – Alliantie Schooltuinen

Lees meer
Moes-tuinieren

Moes-tuinieren

Zelf zaaien, verzorgen en oogsten van groente en fruit draagt bij aan kennis over en betrokkenheid bij voeding en natuur. In de schoolmoestuin wordt het zaadje geplant voor een gezonde en duurzame generatie. Wij denken graag mee over de inrichting van de moestuin. Moestuinkistjes met geplastificeerde kaarten en leskisten moestuinieren kunnen gereserveerd worden.

Lees meer
Week van de circulaire economie

Week van de circulaire economie

Week van de circulaire economie
Van 11-16 maart 2024 is de week van de circulaire economie. Wij hebben een centrumles Duurzaamheid ontwikkeld voor de groepen 5-6. Voor de groepen 7-8 hebben wij het Escapehouse ‘Doe maar Duurzaam’. Beide lessen kunnen zowel plaats-vinden op het Bezoekerscentrum als op school.

Let op scholen Zaltbommel:
De gemeente Zaltbommel geeft alle basisscholen binnen de gemeente de mogelijkheid om één gratis gastles te volgen over Duurzaamheid.

Lees meer
Kinderen weinig Natuur Intelligent

Kinderen weinig Natuur Intelligent

Kinderen weinig natuur intelligent
Bijna 40% van de Nederlandse basisschool-leerlingen scoort laag op het begrip ‘natuurintelligentie’ (NQ).
Terwijl kinderen die opgroeien met de natuur, gezonder, gelukkiger en creatiever zijn dan leeftijdsgenootjes. Hoe keren we dit tij? ‘Natuuractiviteiten op school zorgen voor een hoger NQ. Leerkrachten dienen daarom op dit vlak echt beter te worden ondersteund,’ stelt Vincent van der Veen, IVN programma-manager Kind & Natuur.

Gelukkig ondersteunen de gemeenten Zaltbommel, West Maas en Waal en Maasdriel NME op alle basisscholen via BC De Grote Rivieren. Dus maak hier gebruik van en ga naar: https://bcdegroterivieren.nl/scholen/lesaanbod

Lees meer
Warme Truien dag

Warme Truien dag

Warme Truiendag
In 2024 valt Warme Truiendag op vrijdag 2 februari 2024.
De verwarming 1 graad lager zetten betekent 7 procent minder brandstof verbruiken en dus 7 procent minder CO2 uitstoot. Waar het bij de Warme Truiendag vooral om gaat is bewustzijn. Het is een mooie gelegenheid om eens na te denken over je eigen energieverbruik.
Doen jullie ook een warme trui aan en de verwarming lager op warme truiendag?
Kijk op www.warmetruiendag.nl
Een gast- of centrumles Duurzaamheid sluit heel goed aan op dit thema!

Lees meer
Tuinvogeltelling

Tuinvogeltelling

Tuinvogeltelling
Van 26-28 januari 2024 is de jaarlijkse tuinvogeltelling. Doe mee aan de Tuinvogeltelling voor scholen: met de hele klas een half uurtje tellen. Het is superleuk, en met het lesmateriaal over vogels herkennen maak je het nog spannender. Voor scholen en groepen | Vogelbescherming

Lees meer
Inschrijven Kok in de klas

Inschrijven Kok in de klas

De inschrijving hiervoor opent 8 januari en sluit 31 januari 2024.

Een echte kok in de klas die komt koken met de leerlingen? Dat kan! Nodig een kok uit in jouw klas en maak gebruik van de lessen.
Of doe mee aan het jaarlijkse Kok in de klas-event. Met een gevulde boodschappen- tas en een voorbereide les komt de kok een kookles verzorgen, en dat helemaal gratis! Het Kok in de Klas event voor 2024 vindt plaats in week 9, van 26 t/m 28 februari.

Stimuleringsbijdrage Lekker naar buiten! voor primair onderwijs | Jong Leren Eten

Lees meer
Jagers en Verzamelaars

Jagers en Verzamelaars

Wij kregen de vraag of we lesmateriaal hebben voor een les over de oertijd, jagers en verzamelaars. Wij zijn aan de slag gegaan en hebben nu een leuke en leerzame centrumles ‘Jagers en Verzamelaars’.
Leerlingen van groep 1, 2 en 3 hebben bij ons op het centrum ervaren hoe de mensen vroeger leefden, welke dieren er waren, wat ze aten en hoe ze jaagden. De kinderen hebben gespeurd naar sporen en amuletten gemaakt.

Deze les is beschikbaar voor alle scholen die met het thema tijd, vroeger, prehistorie, oertijd bezig zijn.

Lees meer
Moestuinaktie Rijk Zwaan

Moestuinaktie Rijk Zwaan

Moestuinactie Rijk Zwaan
Ook dit jaar stelt Rijk Zwaan, een bedrijf dat groentezaden produceert, i.s.m. Jong Leren Eten en NME-centra een pakket van 10 soorten zaden per school/ kinderopvanglocatie beschikbaar. Aanvragen zo spoedig mogelijk via een mail aan educatie@bcdegroterivieren.nl
De zaden kunnen eind febr. / begin maart opgehaald worden. Handig hierbij zijn onze moestuinkistjes!

Lees meer
Pilot themakisten en gezondheid

Pilot themakisten en gezondheid

Pilot themakisten Gezondheid
Basisschool De Bogerd in Rossum heeft onze themakisten “Gezondheid” als pilotschool mogen testen, zowel voor de onder-, als midden-, als bovenbouw. De leerkrachten en leerlingen zijn erg enthousiast over de themakisten:
“Alle leskisten waren fantastisch. De collega’s waren erg enthousiast en hadden ze graag langer gehad.
De leskisten waren erg goed, veel variatie en mooie materialen.”
(Foto: inhoud themakist Bovenbouw)
Reserveer nu!

Lees meer
Klimaatlab

Klimaatlab

Klimaatlab
De gemeente West Maas en Waal heeft alle basisscholen in de gemeente de mogelijkheid geboden om een centrumles/ workshop te volgen in het Klimaatlab bij Bezoekerscentrum De Grote Rivieren. Onder de bezielende leiding van de Klimaatprofessor hebben nagenoeg alle basisscholen gebruik gemaakt van dit mooie aanbod van de gemeente. Zowel de gemeente als de medewerkers van het Bezoekerscentrum vinden goede voorlichting op het gebied van duurzaamheid en klimaat van groot belang voor de leerlingen.

Het Klimaatlab is het hele schooljaar door te reserveren!

Lees meer
Duurzaamheidsmarkt

Duurzaamheidsmarkt

Duurzaamheidsmarkt
Zaterdag 28 oktober 2023 kwamen op de duurzaamheids-markt in Zaltbommel alle duurzame initiatieven uit de gemeente samen. Er was informatie beschikbaar over het verduurzamen van je huis, de Tegeltaxi, je kon milieu-vriendelijke producten kopen en afvalspelletjes spelen. Wij waren aanwezig met onze pop-up tuin en Escapehouse ‘Doe maar Duurzaam’. Het was een zeer geslaagde dag!

Lees meer
Boerderijeducatie / Nationaal schoolontbijt

Boerderijeducatie / Nationaal schoolontbijt

Boerderijeducatie / Nationaal schoolontbijt
In de ontbijtweek van 6 t/m 10 november is de 21e editie van het Nationaal Schoolontbijt. Kinderen in heel Nederland ontbijten dan weer samen met hun meesters en juffen in de klas. In deze week wordt het belang van gezond ontbijten onder de aandacht gebracht. Er zijn educatieboeren die inhaken op deze week en een gezond ontbijt op de boerderij aanbieden! Meer info via https://boerderijeducatierivierenland.nl/ en https://www.schoolontbijt.nl/

Lees meer
Dag van de Duurzaamheid

Dag van de Duurzaamheid

Dag van de duurzaamheid
Op 10 oktober 2023
Op deze dag doen duizenden scholen mee aan een duurzame actie. In de samenleving van morgen is duurzaamheid het nieuwe normaal. Boek een centrum- of gastles over duurzaamheid bij ons of reserveer de leskist ‘Pieter de Pier’ of ‘Wie is de Pisang?’

Lees meer
Bodemdierendagen 22 sept. t/m 8 okt.

Bodemdierendagen 22 sept. t/m 8 okt.

Bodemdierendagen 22
sep. t/m 8 okt.
De meeste bodemdieren zijn klein, maar doen grootse dingen voor de natuur. Zoek mee en ontdek welke kleine beestjes bij jou in de buurt de bodem gezond houden! Elk jaar rond Dierendag gaan overal in het land mensen op dierensafari. Reserveren van materialen of een gastles/excursie is mogelijk!

Lees meer
Groene voetstappen 2023

Groene voetstappen 2023

Groene voetstappen 2023
Van 18 t/m 22 september 2023 is de groene voetstappen week. Deze week is een laagdrempelige actie na de zomervakantie die aanzet tot klimaatbewust gedrag en minder verkeer rond de school. In deze week worden Europese steden en gemeenten opgeroepen om aandacht te besteden aan duurzame mobiliteit. Doen jullie ook mee?
De actie werkt als volgt:
In de Groene Voetstappen Week komen alle leerlingen lopend, steppend of met de fiets naar school. Hiermee verdienen de leerlingen punten, die op school worden vastgelegd in een digitaal scorebord. Voor meer info en aanmelden zie: Groene Voetstappen

Lees meer
WORLD CLEANUP DAY

WORLD CLEANUP DAY

Doe mee, met de World cleanup day 16 september
Zwerfafval in bermen, water en oevers is wereldwijd een groot probleem. Om dit aan te pakken is de jaarlijkse World CleanUp Day uitgegroeid tot één van de grootste wereldwijde actiedagen. Jong geleerd is oud gedaan! Kinderen en jongeren die milieuonderwijs hebben gehad, gaan later zorgvuldiger om met de natuur. Supporter van Schoon – Afval verminderen als school of BSO

Lees meer
Buitenles, hoe doe je dat?

Buitenles, hoe doe je dat?

Buitenles, hoe doe je dat?
Wil je vaker naar buiten, voor natuur en óók voor andere vakken? Doe mee aan onze teamtraining:
Het groene schoolplein als rijke leeromgeving. Interesse? Stuur ons een mail en wij sturen meer informatie.

Lees meer
Nieuw schooljaar

Nieuw schooljaar

Nieuw schooljaar!
Wij hopen dat iedereen genoten heeft van de vakantie en wij wensen jullie allen een heel fijn nieuw schooljaar toe!! Via ons reserveringssysteem kunnen natuurlijk weer leskisten, gastlessen en excursies gereserveerd worden. Het is altijd mogelijk om een afspraak in te plannen als er vragen zijn om e.e.a. persoonlijk te bespreken! Mail of bel ons voor het maken van een afspraak: educatie@bcdegroterivieren.nl of 0487-572831.

Lees meer
Nieuwe Themakisten

Nieuwe Themakisten

Nieuwe themakisten
We hebben het afgelopen jaar hard gewerkt aan een nieuwe uitbreiding van ons aanbod, gebaseerd op de ‘Duurzame Ontwikkelingsdoelen’ van de VN (Sustainable Development Goals). Per themakist sluiten we aan bij één van deze doelen. De kisten geven aanleiding voor onderzoekend en ontwerpend leren. De thema’s zijn: Gezond lichaam / Rivier, Zee, Oceaan en Klimaat.

Lees meer
Afvalvrije School

Afvalvrije School

Basisscholen uit Rivierenland kunnen zich aanmelden voor het educatie-programma Afvalredders. Tijdens deelname aan het project volgt de school het Afvalredders lesprogramma en scheidt het de verschillende afvalstromen: GFT, papier/karton, PDB en restafval. Iedere school ontvangt na afronding van het complete project het predicaat ‘Afvalvrije School’.
Vragen? Neem contact op via educatie@avri.nl.
Bij NME De Grote Rivieren kunt u ook de les over Duurzaamheid reserveren

Lees meer
Gezondheidsmaand

Gezondheidsmaand

Van 13 september tot 14 oktober organiseert Gemeente Maasdriel samen met de gezondheids-makelaars van de GGD wederom een gezondheidsmaand. Tijdens deze maand worden allerlei leuke activiteiten georganiseerd in de wijk en is er een aanbod voor scholen en BSO’s. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met gezondheidsmakelaar Patrick van de Ven. pvandeven@ggdgelderlandzuid.nl
Passend lesmateriaal de nieuwe themakist Gezond lichaam, centrumles Zintuigenpad, leskisten ‘Ikzelf’, ‘Hart en longen’ ‘Smaaklessen’.

Lees meer
Nationale kraanwaterdag

Nationale kraanwaterdag

In de 4e editie van Nationale Kraanwaterdag staat kraanwater als gezonde en duurzame dorstlesser centraal: ‘Water uit de kraan, goed gedaan!’ Start het nieuwe schooljaar met dit leuke evenement. Doe jij met jouw basisschool of bso mee aan Nationale Kraanwaterdag? Meld je dan vóór woensdag 13 september aan, of kom naar het Waterlab van het bezoekerscentrum!
Nationale Kraanwaterdag

Lees meer
EU schoolfruit

EU schoolfruit

EU-Schoolfruit stimuleert kinderen samen in de klas fruit en groente te eten. Deelnemende basisscholen ontvangen 20 weken lang iedere week 3 porties groente en fruit voor alle leerlingen. En dat helemaal gratis dankzij financiering van de Europese Unie.
De inschrijfperiode voor EU-Schoolfruit 2023-2024 is dit jaar van 4 tot en met 15 september. De leveringen vinden plaats tussen 13 november 2023 en 19 april 2024.

Lees meer
Smaaklessen

Smaaklessen

Smaaklessen
Met voedseleducatie maken kinderen spelenderwijs kennis met smaakontwikkeling, consumentenvaardigheden, gezond en duurzaam eten en koken. Voedseleducatie is niet alleen leuk, maar ook effectief. School is een goede plek om over gezond en duurzaam eetgedrag te leren.
Onze nieuwe themakist Gezond lichaam sluit goed aan bij dit thema en natuurlijk ook de leskist Smaaklessen!

Lees meer