NME Nieuws

Boerderijeducatie / Nationaal schoolontbijt

Boerderijeducatie / Nationaal schoolontbijt

Boerderijeducatie / Nationaal schoolontbijt
In de ontbijtweek van 6 t/m 10 november is de 21e editie van het Nationaal Schoolontbijt. Kinderen in heel Nederland ontbijten dan weer samen met hun meesters en juffen in de klas. In deze week wordt het belang van gezond ontbijten onder de aandacht gebracht. Er zijn educatieboeren die inhaken op deze week en een gezond ontbijt op de boerderij aanbieden! Meer info via https://boerderijeducatierivierenland.nl/ en https://www.schoolontbijt.nl/

Lees meer
Dag van de duurzaamheid.

Dag van de duurzaamheid.

Dag van de duurzaamheid
Op 10 oktober 2023
Op deze dag doen duizenden scholen mee aan een duurzame actie. In de samenleving van morgen is duurzaamheid het nieuwe normaal. Boek een centrum- of gastles over duurzaamheid bij ons of reserveer de leskist ‘Pieter de Pier’ of ‘Wie is de Pisang?’

Lees meer
Bodemdierendagen 22 sept. t/m 8 okt.

Bodemdierendagen 22 sept. t/m 8 okt.

Bodemdierendagen 22
sep. t/m 8 okt.
De meeste bodemdieren zijn klein, maar doen grootse dingen voor de natuur. Zoek mee en ontdek welke kleine beestjes bij jou in de buurt de bodem gezond houden! Elk jaar rond Dierendag gaan overal in het land mensen op dierensafari. Reserveren van materialen of een gastles/excursie is mogelijk!

Lees meer
Groene voetstappen 2023

Groene voetstappen 2023

Groene voetstappen 2023
Van 18 t/m 22 september 2023 is de groene voetstappen week. Deze week is een laagdrempelige actie na de zomervakantie die aanzet tot klimaatbewust gedrag en minder verkeer rond de school. In deze week worden Europese steden en gemeenten opgeroepen om aandacht te besteden aan duurzame mobiliteit. Doen jullie ook mee?
De actie werkt als volgt:
In de Groene Voetstappen Week komen alle leerlingen lopend, steppend of met de fiets naar school. Hiermee verdienen de leerlingen punten, die op school worden vastgelegd in een digitaal scorebord. Voor meer info en aanmelden zie: Groene Voetstappen

Lees meer
WORLD CLEANUP DAY

WORLD CLEANUP DAY

Doe mee, met de World cleanup day 16 september
Zwerfafval in bermen, water en oevers is wereldwijd een groot probleem. Om dit aan te pakken is de jaarlijkse World CleanUp Day uitgegroeid tot één van de grootste wereldwijde actiedagen. Jong geleerd is oud gedaan! Kinderen en jongeren die milieuonderwijs hebben gehad, gaan later zorgvuldiger om met de natuur. Supporter van Schoon – Afval verminderen als school of BSO

Lees meer
Buitenles, hoe doe je dat?

Buitenles, hoe doe je dat?

Buitenles, hoe doe je dat?
Wil je vaker naar buiten, voor natuur en óók voor andere vakken? Doe mee aan onze teamtraining:
Het groene schoolplein als rijke leeromgeving. Interesse? Stuur ons een mail en wij sturen meer informatie.

Lees meer
Nieuw schooljaar

Nieuw schooljaar

Nieuw schooljaar!
Wij hopen dat iedereen genoten heeft van de vakantie en wij wensen jullie allen een heel fijn nieuw schooljaar toe!! Via ons reserveringssysteem kunnen natuurlijk weer leskisten, gastlessen en excursies gereserveerd worden. Het is altijd mogelijk om een afspraak in te plannen als er vragen zijn om e.e.a. persoonlijk te bespreken! Mail of bel ons voor het maken van een afspraak: educatie@bcdegroterivieren.nl of 0487-572831.

Lees meer
Nieuwe Themakisten

Nieuwe Themakisten

Nieuwe themakisten
We hebben het afgelopen jaar hard gewerkt aan een nieuwe uitbreiding van ons aanbod, gebaseerd op de ‘Duurzame Ontwikkelingsdoelen’ van de VN (Sustainable Development Goals). Per themakist sluiten we aan bij één van deze doelen. De kisten geven aanleiding voor onderzoekend en ontwerpend leren. De thema’s zijn: Gezond lichaam / Rivier, Zee, Oceaan en Klimaat.

Lees meer
Afvalvrije School

Afvalvrije School

Basisscholen uit Rivierenland kunnen zich aanmelden voor het educatie-programma Afvalredders. Tijdens deelname aan het project volgt de school het Afvalredders lesprogramma en scheidt het de verschillende afvalstromen: GFT, papier/karton, PDB en restafval. Iedere school ontvangt na afronding van het complete project het predicaat ‘Afvalvrije School’.
Vragen? Neem contact op via educatie@avri.nl.
Bij NME De Grote Rivieren kunt u ook de les over Duurzaamheid reserveren

Lees meer
Gezondheidsmaand

Gezondheidsmaand

Van 13 september tot 14 oktober organiseert Gemeente Maasdriel samen met de gezondheids-makelaars van de GGD wederom een gezondheidsmaand. Tijdens deze maand worden allerlei leuke activiteiten georganiseerd in de wijk en is er een aanbod voor scholen en BSO’s. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met gezondheidsmakelaar Patrick van de Ven. pvandeven@ggdgelderlandzuid.nl
Passend lesmateriaal de nieuwe themakist Gezond lichaam, centrumles Zintuigenpad, leskisten ‘Ikzelf’, ‘Hart en longen’ ‘Smaaklessen’.

Lees meer
Nationale kraanwaterdag

Nationale kraanwaterdag

In de 4e editie van Nationale Kraanwaterdag staat kraanwater als gezonde en duurzame dorstlesser centraal: ‘Water uit de kraan, goed gedaan!’ Start het nieuwe schooljaar met dit leuke evenement. Doe jij met jouw basisschool of bso mee aan Nationale Kraanwaterdag? Meld je dan vóór woensdag 13 september aan, of kom naar het Waterlab van het bezoekerscentrum!
Nationale Kraanwaterdag

Lees meer
EU schoolfruit

EU schoolfruit

EU-Schoolfruit stimuleert kinderen samen in de klas fruit en groente te eten. Deelnemende basisscholen ontvangen 20 weken lang iedere week 3 porties groente en fruit voor alle leerlingen. En dat helemaal gratis dankzij financiering van de Europese Unie.
De inschrijfperiode voor EU-Schoolfruit 2023-2024 is dit jaar van 4 tot en met 15 september. De leveringen vinden plaats tussen 13 november 2023 en 19 april 2024.

Lees meer
Smaaklessen

Smaaklessen

Smaaklessen
Met voedseleducatie maken kinderen spelenderwijs kennis met smaakontwikkeling, consumentenvaardigheden, gezond en duurzaam eten en koken. Voedseleducatie is niet alleen leuk, maar ook effectief. School is een goede plek om over gezond en duurzaam eetgedrag te leren.
Onze nieuwe themakist Gezond lichaam sluit goed aan bij dit thema en natuurlijk ook de leskist Smaaklessen!

Lees meer
Jaarprogramma 2023 – 2024

Jaarprogramma 2023 – 2024

Jaarprogramma 2022-2023
Wij zijn trots op ons nieuwe jaarprogramma! Nieuw in dit programma zijn de themakisten ‘Gezondheid’, ‘Rivier, Zee, Oceaan’, en ‘Klimaat’. Deze kisten sluiten aan bij de Duurzaamheidsdoelen.
De jaarprogramma’s zijn verstuurd, als je er geen ontvangen hebt, stuur dan een bericht naar:
educatie@bcdegroterivieren.nl

Lees meer
Laatste loodjes

Laatste loodjes

Laatste weken schooljaar 22-23
Donderdag 13 juli worden de laatste leskisten van dit schooljaar bij de scholen opgehaald. Wij zouden het fijn vinden als de leskisten, moestuinkistjes, uitleenmaterialen enz. klaar staan bij de uitgang zodat onze vrijwilligers het zo mee kunnen nemen. Alvast bedankt en hele fijne zomervakantie!!

Lees meer
Boerderij Educatie

Boerderij Educatie

Boerderij Educatie
Een praktijkles op een boerderij voegt veel toe aan de theorie. Jongeren weten bijvoorbeeld vaak niet waar hun voedsel vandaan komt. Op een boerderij zijn maatschappelijke vragen over leven en dood, voortplanting, voeding en gezondheid dagelijkse kost. Leerlingen leren hierover na te denken en ze te bespreken. Ook helpt een boerderijbezoek bij de ontwikkeling van praktische vaardigheden zoals meten, determineren, interviewen en onderzoeken. Boerderij-educatie Rivierenland (boerderijeducatierivierenland.nl)

Lees meer
Supergaaf schoolreisje

Supergaaf schoolreisje

Supergaaf schoolreisje!
Zoek je een leuk, actief en leerzaam schoolreisje met jouw klas of school? Een schoolreisje zorgt voor een onvergetelijke dag, op avontuur met de hele klas. Ontspannen in de natuur kan ook onder schooltijd! Neem contact met ons op voor een leuke, avontuurlijke en leerzame dag!

Lees meer
Slootjesdagen

Slootjesdagen

Slootjesdagen
Dit jaar zijn de Slootjesdagen van 5 t/m 11 juni, niet één weekend dus, maar een hele week! Dat betekent meer opties voor het organiseren van activiteiten en nog meer scholen die mee kunnen doen!\

Neem contact op voor een gastles, slootjesonderzoek of reserveer een passende leskist:
Kikkerpad (groep 1-3)
Water leeft (groep 4-8)
Waterdier-Landdier (groep 5-6)
Watch (groep 7-8)

Lees meer
Dag van de biodiversiteit

Dag van de biodiversiteit

Dag van de biodiversiteit
Op maandag 22 mei is de internationale dag van de biodiversiteit.! Deze dag staat in het teken van de natuur. We staan dan vooral stil bij wat de natuur ons te bieden heeft en hoe onmisbaar deze is.

Lees meer
Week van de schooltuin

Week van de schooltuin

Week van de schooltuin
Van 22 tot 26 mei 2023 kunnen álle scholen meedoen met de Week van de Schooltuin! Tijdens deze week ontdekken leerlingen hoe leuk het is om zelf groente te zaaien, verzorgen en oogsten. En hoe je van die oogst een lekkere, gezonde maaltijd kunt bereiden. Meld je school aan via deze link: Week van de Schooltuin – Alliantie Schooltuinen
Als je hulp kunt gebruiken bij het inrichten van je schooltuin, neem gerust contact met ons op!

Lees meer
NK  TEGELWIPPEN

NK TEGELWIPPEN

NK Tegelwippen
T/m 31 oktober 2023 is het NK Tegelwippen. Gemeenten gaan met elkaar de strijd aan en iedereen kan meedoen door tegels te wippen in z’n eigen voor-, achter-, of geveltuin! Wanneer tegels worden vervangen door gras, bloemperken, bomen en geveltuinen, wordt Nederland meer klimaatbestendig, behaaglijker voor insecten en dieren, koeler op warme dagen én veel mooier! Doe met je school ook mee! NK Tegelwippen (nk-tegelwippen.nl)

Lees meer
Zonnebloemwedstrijd.

Zonnebloemwedstrijd.

Zonnebloemwedstrijd Doe mee met onze zonnebloem-wedstrijd en ontdek hoe leuk het is om je eigen zonnebloemen te kweken. Welke diertjes zie je op én bij de zonnebloem? Voor de scholen in de gemeente Zaltbommel, Maasdriel en West Maas en Waal.
Meet de hoogte van je zonnebloem en maak een mooie foto. Laat ons weten hoe hoog je zonnebloem is geworden! Stuur uiterlijk 8-9-‘23 een foto en een berichtje met je school en groep naar: educatie@bcdegroterivieren.nl De kweker van de hoogste zonnebloem ontvangt in het najaar een leuke prijs! Doe je met ons mee? Meld je aan (niet verplicht) en ontvang een zakje zaden en een lijstje met tips..

Lees meer
Wereldwaterdag 22 maart 2023

Wereldwaterdag 22 maart 2023

Zonnebloemwedstrijd Doe mee met onze zonnebloem-wedstrijd en ontdek hoe leuk het is om je eigen zonnebloemen te kweken. Welke diertjes zie je op én bij de zonnebloem? Voor de scholen in de gemeente Zaltbommel, Maasdriel en West Maas en Waal.
Meet de hoogte van je zonnebloem en maak een mooie foto. Laat ons weten hoe hoog je zonnebloem is geworden! Stuur uiterlijk 8-9-‘23 een foto en een berichtje met je school en groep naar: educatie@bcdegroterivieren.nl De kweker van de hoogste zonnebloem ontvangt in het najaar een leuke prijs! Doe je met ons mee? Meld je aan (niet verplicht) en ontvang een zakje zaden en een lijstje met tips..

Lees meer
Start lente 20 maart 2023

Start lente 20 maart 2023

Het begin van de lente voelt als een nieuw begin. Er verschijnen knoppen en bloesems aan de bomen, het gras wordt weer groen en begint te groeien en er verschijnen krokussen en narcissen tussen de grassprietjes. Ook is de lente het seizoen waarin er jonge dieren worden geboren. Nieuw leven is overal waar je kijkt en dat typeert de lente.
Reserveer een leuke lenteles bij ons op het bezoekerscentrum of een struintocht om de lente te ervaren. We kunnen ook een lente-gastles op school verzorgen!

Lees meer
Nationale boomfeestdag 15-3-2023

Nationale boomfeestdag 15-3-2023

Een actueel maatschappelijk thema is het planten van (meer) bomen. Ze zijn belangrijk in het tegengaan van klimaatverandering. Dat is logisch, want bomen leveren verschillende ecosysteemdiensten: ze houden water vast, brengen verkoeling, filteren schadelijke stoffen uit de lucht en leveren voedsel, leefruimte en bescherming aan allerlei planten en dieren. Plant op deze dag een boom rondom je school!

Lees meer
Zadenpakketten

Zadenpakketten

Wij hebben gratis zadenpakketten die je nog kunt reserveren om met de kinderen aan de slag te gaan in de moestuin. Leuk om daarbij te reserveren zijn moestuinbakjes met 70 geplastificeerde moestuinkaarten. Het zelf zaaien, verzorgen en oogsten van groente, fruit en bloemen, draagt bij aan meer kennis over en betrokkenheid bij voeding en natuur. Een schooltuin is bovendien een plek waar alle kinderen tot bloei kunnen komen.

Lees meer
Nationale week zonder vlees en zuivel

Nationale week zonder vlees en zuivel

De Nationale Week Zonder Vlees & Zuivel promoot een eetpatroon waarin vlees, vis én zuivel worden afgewisseld met plantaardige gerechten. Wanneer je één week lang geen vlees en zuivel eet en drinkt, bespaar je zo’n 193 liter water en 80 km aan autorijden. Hiermee lever je een daadwerkelijke bijdrage aan de klimaatdoelen! Goed om in de klas te benoemen en de kinderen uit te dagen één of meerdere dagen mee te doen!

Lees meer
Opschoondag 18 Maart 2023

Opschoondag 18 Maart 2023

Een schoon Nederland: het kán. Voor de dieren, het milieu en de toekomst. Maar óók voor onszelf!. Want in een schone omgeving is het fijn leven. Dus gaan we samen aan de slag. Doe je mee? Zaterdag 18 maart is de landelijke opschoondag! Benodigde materialen zijn te reserveren bij het bezoekerscentrum.

Lees meer
Warme Truiendag

Warme Truiendag

Elk jaar gaan we energieverspilling te lijf met de grootste klimaatactie van Nederland: Warmetruiendag. Zet ‘m alvast in je agenda: op vrijdag 10 februari 2023 vieren we de 17e Warmetruiendag!

Passend bij deze actie zijn ons Escapehouse ‘Doe maar Duurzaam’ en het Klimaatlab.

Lees meer
Tuinvogeltelling 27 januari

Tuinvogeltelling 27 januari

Dankzij de Tuinvogeltelling weten we hoe vogels in de winter onze tuinen gebruiken. Met die informatie kunnen we vogels beter helpen en beschermen. Doe mee aan de tuinvogeltelling voor scholen: met de hele klas een half uurtje tellen. Het is leuk, en met het beschikbare lesmateriaal over vogels herkennen wordt het nog spannender! Voor scholen en groepen | Vogelbescherming

Lees meer