Water
De rivieren de Waal en de Maas voeren regen- en smeltwater af. Dat betekent dat de waterstanden soms erg hoog kunnen zijn als het lang heeft geregend of als de sneeuw in de Zwitsers bergen smelt. Om overstromingen te voorkomen worden op diverse plaatsen nevengeulen aangelegd.
De Waal is een drukbevaren rivier, de scheepvaart op de Maas is wat rustiger. De Waal en de Maas zijn alleen via de sluis in het Kanaal van Sint Andries met elkaar verbonden.
De oude sluis in het kanaal van Sint Andries.
Het kanaal (voorheen bekend als het Schanse gat) was vroeger een open verbinding tussen de rivieren de Waal aan de noordzijde en de Maas aan de zuidzijde. Omdat men voornemens was om uiterlijk in het jaar 1859 het kanaal af te sluiten, door de Heerewaardense Afsluitdijk, besloot men een schutsluis door de afsluitdijk te maken.
Het was ingenieur Jan Abel Adriaan Waldorp die leiding gaf aan de afsluiting bij Sint Andries en de bouw van de bijbehorende sluis in 1856. Hij ontwierp ook de vier monumentale trappen aan weerszijden van de sluiskolk.
De oude sluis van Sint Andries heeft dienst gedaan tot eind jaren 30 van de vorige eeuw. Medio-eind deze jaren startte men met de bouw van de huidige sluis.