Rondleidingen

Op afspraak  kunnen wij diverse soorten rondleidingen voor u verzorgen door ervaren gidsen die begaan zijn met de historie, natuur en ontwikkelingen in het rivierengebied. Deze rondleidingen vinden niet alleen plaats in het Bezoekerscentrum, maar ook op fort Sint Andries, in het dorp of de prachtige uiterwaarden.

Wanneer de groep groter is dan 20 personen, wordt een programma op maat gemaakt.

  • kosten: € 40.00 per gids.
  • maximaal 20 personen per gids
  • duur rondleiding binnen:  45/60 minuten
  • duur rondleiding buiten :  60/90 minuten

RIVIERVISSERIJ:

In ons Bezoekerscentrum krijgt u uitleg bij de vaste tentoonstelling over de riviervisserij.  Naast oude foto’s en films zijn er veel materialen die gebruikt werden bij de zalm- en palingvangst door mensen uit het dorp, zoals de want met twee duimen en benodigdheden bij het netten breien. U krijgt meer inzicht over het leven en werken van de visser en zijn familie, wat naast rijkdom ook veel armoede betekende. Buiten op ons terrein ligt nog een authentieke Waalschokker, waarmee de vissers over de rivier gesleept werden richting Keulen. Hier lagen ze een half jaar voor anker in de hoop een goeie buit binnen te halen!

STEENOVENS:

Veel inwoners van Heerewaarden en omstreken werkten op één van de 5 steenfabrieken die in en rondom het dorpje stonden. Dankzij de rivieren was er volop klei. Het kleistenen bakken vormde samen met de riviervisserij de voornaamste bron van inkomsten in dit gebied. Vandaar dat wij een gedeelte van het Bezoekerscentrum ingericht hebben met een verzameling oude gebruiksvoorwerpen. Filmbeelden en foto’s laten niet alleen arbeiders aan het werk zien maar ook wanneer er wordt gestaakt. Een demonstratie "stenen maken" behoord tot de mogelijkheden. We gebruiken hierbij diverse soorten klei, zand en houten vormen. Natuurlijk mag u uw eigen steen maken. 

IN EN ROND HEEREWAARDEN:

Niet alleen Heerewaarden zelf is door zijn rijke historie en z’n historische dorpskern mooi om doorheen te wandelen. Ook de directe omgeving is zeker de moeite waard met de uiterwaarden, hoogstam fruitbomen, waterplassen en dijken langs Waal en Maas. Een van onze gidsen neemt u graag mee met deze wandeling en vertelt ondertussen over karakteristieke huizen, natuurlijke terpen, het leven in een dorp tussen grote rivieren en de mooie natuur. 

 

FORT ST. ANDRIES:

In het belang van de verdediging van Noordelijk Nederland werd “nieuw fort St. Andries” in 1815 gebouwd. Van dit fort zijn nog enkele gewelven en de later gebouwde uitzichttoren overgebleven. De natuur in het gebied rond het Fort, wat gelegen is tussen het land van Maas en Waal en de Bommelerwaard, krijgt zoveel mogelijk de ruimte om zich te ontwikkelen. U kunt hier op dit strategisch belangrijke punt meer te weten te komen over wat zich hier afspeelde ten tijde van de tweede wereldoorlog en hoe het er toen uit zag.

 NATUURWANDELINGEN:

In een van de van de mooie natuurgebieden in de omgeving, zoals de uiterwaarden langs de Waal, vertelt een deskundige  gids over de unieke flora en fauna.Tijdens de wandeling krijgt      u interessante informatie over de ontwikkelingen van het rivierengebied, zoals kribverlaging, dijkverzwaring, en nevengeulen.

Vraag ons even naar de diverse mogelijkheden.

 

 

 

Copyright Like2movit, 2013