Een bezoek waard

Bezoekerscentrum De Grote rivieren

Is voor iedereen die meer wil weten over de natuur, rivieren en de Bommelerwaard. Het is een fijne stop om bij te komen tijdens een wandel- of fietstocht in deze prachtige omgeving. Wij verzamelen zoveel mogelijk informatie over de streek tussen de Maas en de Waal. Dit maakt ons bezoekerscentrum tot een uitstekend startpunt voor ontspanning, vermaak, ontdekking en natuur- en milieueducatie. Bezoekers, groot en klein, zijn hier van harte welkom voor een drankje of broodje op het terras, of een zoektocht naar de historie van de intrigerende Grote rivieren. 


De rivieren Maas & Waal hebben altijd een belangrijke rol gespeeld in de Bommelerwaard. Dat is terug te vinden in de ambachten en de industrie, maar ook nog in de bouwwerken die je hier nog vindt.

Riviervisserij

In de historie en ontwikkeling van Heerewaarden heeft de riviervisserij een belangrijke rol gespeeld. Een groot deel van dit verleden is terug te vinden in de vaste expositie. Zo is er aandacht voor netten knopen, vissen met de zegen, een aquarium, etc. De authentieke vissersboot in de tuin (een schokker), de zalmschuit, oude geruiksvoorwerpen, foto's en filmpjes brengen dit verleden nog dichterbij. Er is een taanhuisje, kaapstander en vanaf de uitkijktoren heb je uitzicht over de rivieren. 

Baksteenindustrie

Al eeuwenlang wordt rivierklei gebruikt voor het maken van bakstenen. Veel inwoners verdienden hun brood met werken in één van de vele steenovens die hier stonden. Het maken van bakstenen gebeurde vroeger handmatig en was een zwaar beroep. In het bezoekerscentrum is een vaste expositie met materialen die bij de steenovens gebruikt werden met oude foto’s en filmpjes van arbeiders en de omstandigheden. Op aanvraag worden er demonstraties baksteen vormen verzorgd.  

Ontwikkelingen in het Rivierengebied

Rivieren zijn altijd in beweging en klimaatveranderingen spelen daarbij een grote rol. Na de evacuatie in 1995 werden de dijken verhoogd. Nu wordt volop gewerkt aan het project "ruimte voor de rivier" met kribverlagingen, nevengeulen, langsdammen..... Over deze ontwikkelingen is steeds meer informatie te vinden in ons centrum. Ook kinderen kunnen zelf uitvinden waar het water in de rivieren vandaan komt of een overstroming veroorzaken aan de watertafels.  

Fortengebied

Vanwege de militair strategische ligging (langs de waterwegen) werden er vanaf de Romeinse tijd tot na de Tweede Wereldoorlog forten in dit gebied gebouwd. Van fort Voorne zijn de contouren nog zichtbaar in het landschap en van fort Sint Andries is een ruïne overgebleven. Beiden zijn een bezoekje waard: voormalig fort Voorne ligt in Heerewaarden en fort Sint Andries in een natuurontwikkelingsplan bij sluis Sint Andries op 2,5 km afstand. Het bezoekerscentrum heeft een kleine expo met informatie over fort Sint Andries.

Copyright Like2movit, 2013